Met onze kunststof kozijnen zijn wij actief in de bouwsector. Deze is goed voor de helft van al het afval in Nederland. Daarom is het niet vreemd dat circulariteit en recycling hot topics zijn in deze branche. Hoe is dit eigenlijk georganiseerd voor kunststof kozijnen bij De Jong Rutten?

Een interessant artikel op Cobouw.nl over bouwafval bracht afgelopen week een aantal cijfers* onder onze aandacht.

%

Van al het Nederlandse afval komt uit de bouw

Aantal megaton bouwafval

%

Van het bouwafval wordt gerecycled

%

Van het materiaal in de bouw, betreft hergebruikt materiaal

* Bron: Cobouw | infographic | Bouwafval Wat is dat precies?

 

Recycling in laagwaardige toepassingen

Zoals je hier snel ziet en zult lezen in het artikel steekt het eenvoudig recyclen van bouwafval al best aardig in elkaar. Uit de recycling komen materialen vrij waar vraag naar is vanuit de markt. Ook zijn er juridische prikkels vanuit het afval- en bouwsysteem. Tot slot dragen de sloop- en sorteerregels in het bouwbesluit hier aan bij. Kortom, de bouw recyclet het overgrote deel van al haar afval. Tegelijkertijd zie je dat maar 38% van het gebruikte materiaal in de branche bestaat uit gerecycled materiaal. Bovendien gaat het hierbij in veel gevallen om laagwaardige toepassingen. Als we kijken naar de het product kunststof, bijvoorbeeld gerecycled pvc in bermpaaltjes.

Van 75% naar 100% Circulaire kunststof

Het verwerken van kunststof afval tot laagwaardige toepassingen was ook lang gangbaar voor de kunststof kozijnen branche. Kunststof werd weliswaar gescheiden opgevangen en afgevoerd via een afvalverwerker. Hiervan zou 75% bovendien weer ingezet worden voor de productie van hoogwaardig kunststof.

In 2020 is een nieuw gesloten recyclingprogramma opgezet, vanuit profielleverancier K-Vision van Profine Nederland, in samenwerking met verwerkers zoals De Jong Rutten.

  • Wij vangen zaagafval en reststukken op en zamelen “end of life kozijnen” uit renovatieprojecten in.
  • Vervolgens zet een vaste recyclepartij deze om in kunststof granulaat;
  • Dat Profine 100% inzet bij de productie van nieuwe K-Vision kunststof kozijnprofielen.

ReFrame: Een kozijn gemaakt uit 100% gerecyclede materiaal

Aan het einde van 2020 komt K-Vision met een wereldprimeur. Het product ReFrame. Na uitvoerig research en testen produceert zij een kunststof profiel dat gemaakt is uit 100% gerecycled materiaal. Dit profiel heeft hoogwaardige eigenschappen zoals een hoge isolatiewaarde en lange levensduur en is voor projecten op aanvraag toe te passen in de praktijk.

  • De eigenschappen van ReFrame zijn gelijk aan de reguliere K-Vision profielen
  • Levenscyclus oplopend tot 500 jaar dankzij een levensduur van >50 jaar en 10 keer recyclen
  • In de Trend variant op projectbasis inzetbaar voor renovatie en nieuwbouw

Het eerste project in ReFrame is gerealiseerd en de reacties zijn wereldwijd lovend. Ook via De Jong Rutten kunnen bouwers de kozijnen uit de K-Vision Trend variant op projectbasis toepassen in hun renovatie en nieuwbouw projecten.

Zitten er dan helemaal geen nadelen aan deze ultieme circulaire oplossing?

Nou vooruit, één kleintje dan. Het hergebruikte materiaal vermindert de UV-bestendigheid. Daarom zijn de profielen rondom voorzien van het proCoverTech kleursysteem voor voldoende UV bescherming. Ook zijn de beschikbaarheid en levertijden in overleg.

Interesse in deze ultieme circulaire oplossing? Of benieuwd hoe De Jong Rutten op andere manieren haar verantwoordelijkheid neemt, als het gaat om duurzaamheid? Neem contact op met Theo Hanssen of Marcel Van Montfort via 077-326 99 99.

Volg ons

Mis niets en blijf op de hoogte! Schrijf u in voor de nieuwsbrief en volg ons op LinkedIn onder aan deze pagina.