Een fout zit in een klein hoekje. Helaas. Hierdoor waren er bij een project een aantal verkeerd op kleur zijnde (prima functionerende) kunststof kozijnen over. Oplettende monteur Johan Heuvelmans trok de stoute schoenen aan en vroeg of De Jong Rutten de kozijnen wilde sponsoren. En wel aan Stichting IJgenwys en Anders waar hij als vrijwilliger zijn armen uit de mouwen steekt.

Stichting IJgenwys en Anders

“Onze kleinschalige zorginstelling biedt dagbesteding en doelgerichte activiteiten aan mensen met een meervoudige zorgvraag in Etten-Leur. We richten ons op jeugd en volwassenen met uiteenlopende beperkingen en doelen voor de dagbesteding. We denken dat ze juist door de verschillende beperkingen elkaar kunnen helpen.” Aldus voorzitten van IJgenwys en Anders, Jos Trouwborst.
Een bezoek aan de website van de Stichting leert dat de geboden activiteiten enorm divers zijn. Zo worden er onder andere reparaties en onderhoud aan schepen, bussen, fietsen, gebouwen, terrein en machines verricht. Naast haar hoofdlocatie in een voormalig kinderdagverblijf onderhoudt ze een wei met ezels en eenden en verzorgt ze het hertenkamp in Etten-Leur. Belangrijk bij alle activiteiten is dat er geen arbeidsdruk is voor de deelnemers.
Omdat ze waarde hecht aan haar kleinschaligheid, werkt ze grotendeels met vrijwilligers, ook in het bestuur. Zo komt al het geld ten goede aan de begeleiding van de deelnemers (door betaalde professionele krachten) en de activiteiten.

Ruimtegebrek

De Jong Rutten was blij dat de kozijnen alsnog een goede bestemming zouden krijgen en stemde in met de sponsoring. “We gaan de kozijnen gebruiken voor een nieuwe veldschuur die we gebruiken voor de opslag van onze materialen.” Wat is de reden voor jullie nieuwbouw? “Ruimtegebrek. Door onze opslag leeg te maken, vonden we in de coronatijd de extra ruimte die nodig was om onze activiteiten veilig te blijven aanbieden. Dit vonden we juist voor onze doelgroep, erg belangrijk. Voor de opslag van alle materialen vonden we een tijdelijke plek. In de loop van het jaar zijn we op zoek gegaan naar een permanente plaats voor de opslag. Ineens zagen we het te koop bordje bij een vervallen en overwoekerde aardappelloods en kleine veldschuur. Na goede gesprekken met de verkopende partij hebben we een genereuze deal gesloten. Naast het betalen van een som, gaan wij ervoor zorgen dat alles wordt opgeknapt aan het terrein en de gebouwen.”

Nieuwbouw

De stichting gaat dus starten met de nieuwbouw van de veldschuur. Hoe verloopt dit traject? “We hebben vergunning van de gemeente om de oude schuur af te breken en een zelfde soort nieuwbouw te plaatsen met een binnengebouw en overstek. De oude schuur is inmiddels gesloopt met hulp van een asbestverwijderingsbedrijf. Een lokale architect verzorgt het tekenwerk voor een nieuwe. De gemeente denkt flexibel mee in de bouwvergunning op basis van onze beschikbare bouwmaterialen. Hier zijn we inmiddels druk mee bezig en zo kwam ook de partij kunststof kozijnen op een perfect moment. De gemeente geeft alleen aan hoeveel ramen het gebouw dient te krijgen, niet welke afmetingen ze moeten hebben! Voor de kosten die we moeten maken, hebben we financiering gevonden met een crowdfunding. De verwachting is dat we in het voorjaar gaan starten met de bouw, die geheel door vrijwilligers en eigen deelnemers wordt uitgevoerd.”

Monteur en vrijwilliger Johan Heuvelmans

Voor De Jong Rutten is hij al jaren projectmatig op pad in de montage. Eerst als werknemer via een aantal andere bedrijven en de laatste tijd vanuit zijn eigen montagebedrijf JH Montage. Naast De Jong Rutten werkt Johan ook voor andere bedrijven. “Bij De Jong Rutten is het goed geregeld. Er is wel wat meer papierwerk, zogezegd. Maar er zijn korte communicatielijnen en de projectleiders willen met je meedenken. Toen ik de vraag stelde om de kozijnen te sponsoren aan IJgenwijs en Anders werd er snel geschakeld” In zijn vrije tijd is hij als vrijwilliger bij de nieuwbouw van de stichting betrokken. Hij rolde zo’n beetje in dit vrijwilligerswerk en is er met veel plezier vrijwilliger onderhoud. “Ik ben eigenlijk alleen van het onderhoud daar, maar toch betrekken ze je overal bij. Het is een leuke club en fijn om iets bij te dragen aan onze maatschappij.”

 

Benieuwd naar het werk van de Stichting IJgenwys en Anders? Of wilt u ze helpen aan meer bouwmaterialen voor hun nieuwe veldschuur? Bezoek hier hun website.

 

Geïnteresseerd in een carrière bij de Hanssen Group?

U vindt alle actuele vacatures op de website van de Hanssen Group.

Vragen?

Heeft u vragen over onze kunststof kozijnen? Of wilt u weten wat De Jong Rutten voor uw renovatie- of nieuwbouwprojecten kan betekenen? Neem contact op met Theo Hanssen of Marcel Van Montfort via 077-326 99 99.

Volg ons

Mis niets en blijf op de hoogte! Schrijf u in voor de nieuwsbrief en volg ons op LinkedIn.